Birds Jazzies (čti junioři) jsou zpátky …

08.10.2021 14:28

Po skoro roční pauze od soutěží, způsobené, dle některých, jedním z čínských „netopýre“, se konečně mohl do bojů o body zapojit také tým Jazzmanských juniorů (ročníky 03-04).

Tým juniorů, to jsou povětšinou borci, kteří na svých prvních fotografiích z florbalu mají nohavice trenýrek od dresu skoro až u kotníků, jsou to Ti, kteří v kategorii starších žáků dokázali hrát v 1.výkonostním koši a významně potrápit žáky extraligového Liberce, Ti, kteří ve své dorostenecké soutěži skončili na krásném 3.místě a také Ti, kteří svou účastí na Prague games 2019 skvěle reprezentovali nejen svůj klub, ale i naše město. Je to prostě banda, která spolu již něco zažila. V dnešní době jsou to více méně dospěláci (alespoň dle občanek).

Bohužel nezůstalo úplně vše „při starém“, protože zmíněná pauza změnila pohled některých na sport, resp. florbal a ti se rozhodli skončit, např. Venca, Jarda, Fíla, Hrnec, Kápo…

Trošku mi bylo smutno, když jsem si četl soupisku na sezónu a viděl jména těch, kteří se rozhodli skončit. Nedalo mi, abych nezkusil, společně s ostatními, alespoň některé přemluvit k návratu a jsem moc rád, že se to povedlo alespoň v případě Kápa, tedy Honzika Říhy. Ten by nám prostě chyběl moc, a to nejen jako hráč.

Určitě mě mrzí, že se (snad prozatím) nepovedlo přesvědčit např. Fílu, ale není všem dnům konec

Další dobrou zprávou je, že se k týmu vrátil Tomáš Kučera (již v loňském roce), talent, který může hodně pomoci.

A v neposlední řadě je dobrou zprávou, že unie podpořila ročníky 2002, kteří byli vlastně ochuzeni o svoji možnost hrát juniorskou soutěž a dovolila jim do konce kalendářního roku 2021 nastupovat v týmech juniorů, což pro nás znamená velký přínos v podobě Matese Hrádka a o návrat se přihlásil i další z platných borců, Adam Dvorský.

Pokud to tedy shrnu, tým juniorů, který budou doplňovat šikovní dorostenci, nám známý saxofonista Toncek a Peťa Hotový, má minimálně do konce roku 21 velmi slibnou sestavu s konkurencí na jednotlivých postech v útoku. Trochu horší je situace v obranných řadách, což ale doladíme. Úplně nejhůř je to u brankářského postu, kde nám zbyl pouze Deny a tím se dostal do situace, kdy prostě musí odchytat vše. Ale slíbil, že to tak bude

Dalším plusem do juniorské sezóny je možnost nastupovat v mužském A týmu v divizní soutěži. Tuto zkušenost již někteří borci mají a zejména Viky a Mates, který by již bez výjimky z unie nastupoval jen za muže, jsou prakticky již stálými členy kádru A mužů a nastupují pravidelně.

Tým juniorů tedy pro sezónu 21-22 tvoří :

Denis Ali-Deny (G); Adam Dvorský-Áda (do 31.12.21); Ondřej Halíř-Halda; Jiří Hanzlík-Hanz (přerostlý mravenec); Michal Hotěk-Mičl; Petr Hotový-Peťa; Matěj Hrádek-Mates (do 31.12.21); Tomáš Kučera-Kúča; Ondřej Kuvík-Kuvajs; Viktor Milyan-Viky ©; Jan Modróczki-Mody; Jan Říha-Kápo; Jakub Řimnáč-Řízek; Antonín Škvaro-Toncek; František Tykal-Fanda; Jan Vápeník-Vápno a Jan Volráb-Voly.   

Celou tuto bandu povedou v sezóně, pokud vše dovolí, trenéři Jan Vápeník st. – Kejmis a Oliver Živčák st.-Rendy.

Ten nahrazuje pro tuto sezónu hlavního strůjce tohoto týmu, našeho výživového poradce, Vopiho, který s námi ale samozřejmě, bude-li časově dostupný, pojede a rád nám pomůže.

Kapitánem byl určen Viky a to i proto, že Kápovi je již páska malá a škrtí ho na ruce

Juniorská soutěž, ve které naši borci nastupují, má dalších 8 účastníků, kdy se každý s každým utká 3 krát a následně celky umístěné na 1.-3. místě sehrají nadstavbovou část s dalšími 2 nejúspěšnějšími týmy z Libereké části soutěže o vítěze regionální 2.ligy juniorů. Všichni si přejeme, aby k finále došlo a nebyla soutěž opět přerušena z různých důvodů.

Birds Jazzies na úvod za full number …

V neděli 3.října zajížděli naši Jazzies k odehrání 1. a 2.kola své soutěže k „domácímu“ turnaji do Kadaně.

Soupeři byli týmy FD Teplice (nový klub vytvořený spojením dvou bývalých klubů DDM a FbC) a SK Bivoj Litvínov.

12 borců do pole a Deny, zatím bez Ády, Kúči, Modyho a Volyho, se začalo půl hodiny před prvním mačem proti FD Teplice, rozběhávat a mimo pár výjimek (Viky, Mates …) se většina cítila jako kapr v moři – větší hřiště.

Předzápasových 5 minut v kabině, domluva sestavy a jdeme na věc.

FD Teplice – Jazzmani   5 : 8   ( 1:4 ; 3:2 ; 1:2 )

Zápis z utkání :

https://fis.ceskyflorbal.cz/index.php?pageid=2519&onlycontent=1&record_id=292271&type=1

Jednalo se o klasicky první soutěžní utkání, kdy se zejména z počátku zápasu většina našich Birds rozkoukávala na velkém hřišti, kdy jsme měli problém si řádně přihrát a vůbec vytvořit nějakou kloudnou souhru. Přeci jen se tým sešel v této sestavě vlastně poprvé. Soupeř byl většinu zápasu florbalovější, ale díky Denymu a nepřesnostem nedokázal své šance využít. První třetina byla ve znamení, kdy soupeř hrál florbal, ale my dávali góly.

Druhá třetina z počátku kopírovala tu první, postupem času jsme se přeci jen dostávali více do hry, nicméně jsme si vývoj komplikovali zbytečnými individuálními chybami, které vyplívali zejména z nerozehranosti a z podvědomí, že se nemůže nic zásadního stát, protože máme náskok  V poslední třetině jsme již začali hrát konečně trochu florbal, byli jsme více na míčku, soupeře jsme nepouštěli do většího množství šancí a utkání dovedli do vítězného konce.

Výsledek v náš prospěch hodně ovlivnila získaná zkušenost Matese a Vikiho z divizních zápasů za muže, jelikož oba kluci se orientovali po hřišti a měli dostatek času na vypracování si a zakončení šancí. Tím strhávali i ostatní kluky se k lepšícímu výkonu, který nakonec stačil na první vítězství. Hodně pomohl také Denyho výkon, který hlavně v první části pochytal spousty gólovek.

Jak ale po zápase správně Mates pronesl v šatně (ne poprvé) – hráli jsme h***o, ale stačilo to. Přesto vše se nakonec v šatně ozvalo vítězné ciga-caga.

Jazzmani – SK Bivoj Litvínov   8 : 5   ( 3:2 ; 5:0 ; 0:3 )

Zápis z utkání :

https://fis.ceskyflorbal.cz/index.php?pageid=2519&onlycontent=1&record_id=293648&type=1

Do druhého zápasu vstupujeme s mírně pozměněnou sestavou, kdy se Kápo, vůbec poprvé, posouvá na post obránce (i když se mu do toho moc nechtělo, nakonec po zápase pronesl, že to není vůbec špatné), Toncek místo něj na centra.

Soupeřem nám je tým z Litvínova, který má v týmu hráče se zkušenostmi z nejvyšších soutěží a ve svém prvním mači dne porazil Most 11:6.

V šatně si před zápasem říkáme, jak to hrát, že budeme hrát odzadu, podržíme balónek a počkáme si na svou šanci. Jsme si dobře vědomi technické vyspělosti soupeře a jejich nebezpečných útoků a zakončení.

Utkání začíná velmi dobře v náš prospěch, protože prakticky hned první Matesovo střela po příhře od Vápna, nutno podotknout, rychlá a přesná, končí v síti soupeře. Tedy jdeme do vedení hned v 1.minutě, což nás uklidňuje a podporuje v naší taktice.

Soupeř se snaží dostat k zakončení, ale naši kluci brání dobře a případně Deny pochytá to, co k němu dojde.

V 7.minutě Kuvajs pošle Hanze před kasu soupeře a ten svým důrazem protlačí balónek do soupeřovo sítě, 2:0 a prakticky za necelou minutu najde Viky Haldu a ten se také neplete. Vedeme o 3 a vypadá to velmi nadějně.

Nicméně, Bivojové nepatří mezi ty, kteří by něco balili a i to (opět v domnění, že už je rozhodnuto), že Jazzies přestávají hrát takticky, umožňuje Bivojům, ke konci první části, se vrátit zpět do hry po přesných dvou zakončeních a propadech v naší obranné hře.

Proto také přichází v přestávce důraznější proslov trenérů ke klukům. A hle …

Druhá třetina vypadal přesně tak, jak bychom si všichni přáli, aby vypadal florbal v podobě Jazzmanů.

Jazzies tuto část odehráli opravdu velmi dobře, pohyb všech, balónek pod kontrolou, kombinační přechod do útoku, přesné zakončení. V jednom momentě jsme nedovolili soupeři zhruba 2-3 minuty se dotknout balónku.

Postupně se v této části trefili Hanz při asistu Toncka, následně 2 x Viky, jednou s příhrou od Kápa a pak od Matese a nakonec 2 x Mates s příhrami od Vikyho.

V závěru prostřední části jdeme do tří, ale i toto oslabení nakonec ustojíme a tak vyhráváme prostřední část 5:0 a celkově vedeme 8:2.

V poslední části už hru prakticky kontrolujeme, soupeřovo snahu opět buď pokryjeme v dobré obraně a nebo pochytá Deny. Jedinou kaňkou na povedeném zápase, co se hry týká, je to, že pro naše borce zřejmě skončil zápas minutu a půl před sirénou, protože přesně v tomto rozmezí jsme obdrželi 3 branky z přesných střel soupeře, jak přes kopírák. Tedy konečné skóre 8:5  a s radostí zní druhé vítězné cigi-caga v šatně Jazzies.

Slova trenéra „Kejmise“ :

„Nejprve bych chtěl poděkovat klukům, že se i po roční pauze a v této zvláštní době, k flóčku vrátili a že s nimi mohu opět, (mj i po svých menší zdrav.komplikacích), trávit čas na trénincích, při turnajích, věřím, že občas zajedeme na jedno , že se s nimi můžu zasmát, ale občas i trochu vystresovat . Sice mě trochu mrzí, že již nejsme úplně komplet, ale na druhou stranu mám radost, že se někteří nechali přesvědčit a k týmu se vrátili. Za to vše chci těm našim dospělákům poděkovat !

Co se prvních zápasů týká – utkání s Teplicemi bylo opravdu tzv. „rozkoukavací“, kluci se hledali, ale jak se říká, pokud něco alespoň trochu ovládáš, nezapomeneš to a to bylo i s přibývajícím časem v zápase viditelné.

Druhý zápas a přístup týmu mi udělal opravdu radost. Byl to florbal, na který se dobře koukalo a až na pár okamžiků a závěrečnou minutu a půl, nemám klukům co vytknout. Všichni zápas odmakali a jsem rád, že se do něj zapojila celá lavička, tedy včetně nadějích v podobě Peti Hotového a Toncka.

Rád bych ještě zmínil, že Mates a Viky měli v nohách sobotní večerní zápas za A tým a přesto oba zápasy odmakali a byli hlavními tahouny dne, kteří táhli tým k vítězství.

Mínusy dne byli tři – zraněný kotník Řízka již v prvním zápase, který ale nedbal bolesti, kousl se a odehrál i druhý zápas, po odborném ošetření od Rendyho (později se ukázalo, že naštěstí nešlo o nic vážného a Řízek byl už byl ve středu na tréninku) a dvě zlomené kejči, Vápna a Kápa. Kápo hned poté prohlásil, že už si novou kupovat nebude, že to nemá cenu na ten zbytek sezóny, že stejně by pak skončil. Tak jsem mu vysvětloval, že musí s něčím hrát i v mužské kategorii v dalších sezónách. A navíc, stejně jsem mu to nevěřil, protože vím, že Honzik je srdcař ! A už má objednanou novou .

Jinak, samozřejmě musím poděkovat nejen Oliverovi za spolupráci na lavičce, ale také klukům z A týmu, jmenovitě Alešovi a Davidovi za podporu v hledišti, dále Matějovi za pomoc v roli hl. pořadatele, Čermimu a Elišce za zápis a časomíru, Vápnovo přítelkyni za zdravotníka a v neposlední řadě za přítomnost Hanzovo přítelkyně, protože Hanz jezdil jak motorová myš .

Obrovské díky také samozřejmě patří rodičům, kteří nás přijeli podpořit a věřím, že neodjížděli zklamáni.

A za sebe úplně nakonec díky celému týmu Birds

Další dvě kola odehrajeme v sobotu 16.10., opět na „domácím“ turnaji v Kadani a soupeři pro nás budou od 9:00 tým Lovosic, který jsme snad zatím nikdy neporazili a v druhém utkáni dne od 13:50 tým z Roudnice nad Labem.

Budeme rádi za každou podporu v hlediště a uděláme vše pro to, abychom Vás nezklamali

 

Zpět

Kontakt

FbC Jazzmani Žatec
Dukelská 1691, Žatec 438 01
IČ 01192183

+420728361300

© 2015 Všechna práva vyhrazena TOVO INDAHOUSE

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode